21. marraskuuta 2012

Testierät

Muutaman viikon päästä olisi veljen pojan ristiäiset, ja lupauduin leipomaan juhliin jotakin makeaa ja herkullista :) Työlistallani olisi pari juustokakkua, täytekakku sekä jotain pikkuleipiä. Niinpä tänään pistin pystyyn pikkuleipätehtaan, tai oikeastaan tämä tehdas oli vasta kokeiluasteella. Halusin testata muutamia reseptejä ennen kuin päätän, että mitkä pikkuleivät päätyvät kahvipöytään. Testauksessa olivat herrasväen leivät, kaneliässät ja tottakai macaronsit (en kyllä tiedä onko pikkuleipä oikea sana kuvaamaan niitä). Kaikkien reseptejä pienensin, koska halusin vain kokeilla, joten en osaa sanoa paljonko näistä ohjeista oikeasti tulee.

Testauksen jälkeen syntyi vahva päätös; herrasväen leivät eivät läpäisseet testiä. Sain kolme (3!!!) täysin ehjää valmiiksi. Ne olivat todella murenevaisia, sekä ennen että jälkeen paiston. Siispä tämä on liian riskialtis ajatus, en edes tiedä kuinka saisin ne ehjänä kuljetettua paikan päälle. Hyviä ne kyllä olivat :)

Mutta macaronsit, joita jännitin eniten, onnistuivat erinomaisesti! :) Ensi kertaa näitä kaikkia siis kokeilin, ja epäilyni kohdistui lähinnä noihin macaronseihin. Niistä ja niiden vaikeudesta olen kuullut paljon pelotteluja. Toki muutamat halkeilivat eikä kaikkien pinnasta tullut täysin tasaista, mutta eipä kai niitä mihinkään kuninkaan juhliin olla valmistamassa. Nyt ne onnistuivat ainakin ja vieläpä yli odotusteni, katsotaan sitten kun ei olla enää tekemässä testierää ;) Ristiäisiin aion värjätä ne vaaleansinisiksi, ja väliin tulee mitä luultavimmin vadelmamarmeladia. Näissä koeversioissa käytin jääkaapista löytynyttä omenahilloa, ja maukkaita olivat! Macaronsien tekoon tarvitset tarkan keittiövaa'an, sillä mitat pitää olla juuri oikeita. 

Kaneliässät onnistuivat myös hyvin. Tai mitä nyt meni kirjaimet vähän sekaisin ja ässät nurin, mutta ehkä sitten ristiäisiin mennessä on tullut aakkosetkin opeteltua :) Ainoa ongelma näissä oli, että leivontavaiheessa joutui käyttämään jauhoja, jottei taikina tartu käsiin, mutta se sitten taas aiheutti sen, ettei kaneli-sokeri seos tarttunut niin hyvin keksien pintaan. Hmm, kinkkinen pulma. 

Tässä vielä ohjeistusta kaikkeen mahdolliseen! :)


Macarons

100 g mantelijauhoja (mahdollisimman hienojakoista)
110 g munan valkuaista
200 g tomusokeria
4 rkl sokeriaelintarvikeväriä


Sekoita keskenään tomusokeri ja mantelijauhe. Vaahdota valkuaiset. Lisää sokeri joukkoon yksi lusikka kerrallaan. Vaahdosta pitäisi tulla kiinteää ja kiiltävää. Lisää halutessasi elintarvikeväriä tai aromia. Siivilöi tomusokeri-mantelijauheseos vaahdon joukkoon ja sekoita nuolijalla varovasti, ettei vaahto laske. Massan pitää olla juuri sopivaa; ei liian löysää eikä liian paksua. Laita massa pursotinpussiin ja pursota uunipellille ympyröitä (n. 2-3 cm halkaisijaltaan). Jos pintaan jää pahoja huippuja, on taikina liian paksua, ja sitä tulisi vielä hetki sekoitella (pienet huiput häviävät uunissa). Paista 150 asteessa n. 10 minuuttia. Valitse yhteensopivat parit ja täytä hillolla (kannattaa täyttää vasta tarjoilupäivänä). 

Kaneliässät

125 g voita
3 dl sokeria
3 munaa
1 tl kanelia
1 tl leivinjauhetta
6 dl vehnäjauhoja

Pinnalle
sokeria
kanelia



Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon munat. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen. Laita taikina tiivisti kelmuun ja jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi. Muotoile taikinasta sormenpaksuisia tankoja ja leikkaa ne noin sormen pituisiksi. Kieritä palat kaneli-sokeriseoksessa ja muotoile uunipellille ässän malliin. Paista 175 asteessa reilu 10 minuuttia.





Herrasväen leivät

200 g voita
1 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1½ dl perunajauhoja

Täyte
vadelmamarmeladia



Sekoita keskenään vehnäjauhot ja perunajauhot. Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita joukkoon kuivat aineet ja sekoita taikinasta kiinteä pallo. Anna olla jääkaapissa tunnin tai pari. Kaulitse taikina ja ota muotilla pikkuleivät (itse tein sydämiä, mutta kai nämä oikeasti kuuluisi olla pyöreitä). Paista 200 asteessa 8-10 minuuttia. Täytä jäähtyneenä vadelmamarmeladilla. Halutessasi voi nämä kierittää sokerissa. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti