30. marraskuuta 2012

Menu

Tässä nyt sitten kuvien ja reseptien kera eilinen illallinen. Ja ihan mahtavaahan tässä oli myös se, että poikaystäväni suunnitteli kaikki ruoat, paitsi jälkkärin sain päättää itse :) Mutta kaikki ei tosiaan sujunut aivan toivotulla tavalla, osa asioista kärähti ja majoneesi oli ehkä asteen verran liian etikkaista. Myös perunat kuulemma epäonnistuivat. Itse en voi tähän asiaan sanoa mitään, sillä en tiedä miltä niiden olisi kuulunut maistua, kun en ole ennen moisia perunoita syönyt. Mielestäni kaikki oli maukasta, ja näitä oli kiva tehdä. Jos nyt pitää jokin suosikki valita, niin rakastuin tuohon maustevoihin! Yritimme jokaisen kohdalla noudattaa ohjeita mahdollisimman tarkasti, mutta muutamia mausteita taisi jäädä maustevoista pois. Toisaalta sitten taas katkaravut asettelimme juuri niin kuin ohjeessakin! :)


Katkarapucoktail

Ranskalainen cocktailkastike:
2 keltuaista
2 rkl Dijon -sinappia
valkopippurijauhetta
cayennepippurijauhetta
suolaa
1 dl rypäleensiemenöljyä tai safloriöljyä (käytimme ihan tavallista rypsiöljyä)
5 rkl ketsuppia
2 tl valkoviinietikkaa
2 tl Worcestershire -kastiketta
8 tippaa punaista Tabascoa
1 tl konjakkia tai armanjakkia

Lisäksi:
katkarapuja
salaattia
sitruuna
vaaleaa leipää

Vatkaa yhteen keltuaiset ja sinappi. Lisää suolaa, valkopippuria ja cayennea maun mukaan. Lisää öljy ohuena nauhana jatkuvasti vatkaten kunnes seos alkaa muistuttamaan koostumukseltaan
majoneesia. Tämän jälkeen vatkaa sekaan ketsuppi, viinietikka, Worcestershire -kastike, Tabasco ja konjakki. Anna maustua jääkaapissa jonkin aikaa.

Laita lasin tai kulhon pohjalle salaattia ja reunoille katkarapuja. Reunalle voi myös laittaa sitruunanviipaleen. Laita salaatin päälle reilusti majoneesia ja koristele haluamallasi tavalla. Tarjoile pienen leipäviipaleen kera.


Maustevoi

250 g voita
15 g ketsuppia
6,25 g Dijon -sinappia
12,5 g tuoretta persiljaa (käytimme kuivattua)
1,25 g kuivattua meiramia (käytimme kuivattua)
1,25 g kuivattua tilliä (käytimme kuivattua)
1,25 g tuoretta timjamin lehtiä (käytimme kuivattua)
2 ½ tuoretta rakuunan lehteä (käytimme kuivattua)
hyppysellinen rosmariinia (käytimme kuivattua)
1 pieni valkosipulin kynsi
2 anjovisfilettä
1/4 tl Worcestershire kastiketta
1/4 tl paprikajauhetta
1/4 tl  curryjauhetta
hyppysellinen cayennepippuria
hyppysellinen valkopippuria
1/4 sitruunan mehu ja raastettu kuori

Anna voin pehmentyä kunnolla. Purista anjovisfileet tiheän siivilän läpi. Sekoita kaikki muut ainekset paitsi voi keskenään. Yhdistä voi ja sekoitetut ainekset. Levitä maustevoi kelmulle ja rullaa. Laita päälle vielä folioa. Rulla laitetaan noin vuorokaudeksi jääkaappiin maustumaan, jonka jälkeen maustevoi on valmista käytettäväksi. Maustevoirullan voi myös pakastaa.


Hasselbackan perunat

perunoita
valkosipulin kynsiä
laakerinlehtiä
öljyä

Kuori tai pese perunat hyvin. Leikkaa perunoihin tiheästi viiltoja niin, että ne eivät mene koko perunan halki. Voit käyttää vaikka kahta kauhan vartta, joka pysäyttää veitsen. Siivuta valkosipulit ja paista perunoita hetki pannulla öljyn sekä valkosipulien kera. Nosta perunat uunivuokaan ja laita väleihin laakerinlehden paloja sekä paistettuja valkosipulisiivuja. Paista 175 asteessa kunnes ovat kypsiä. 

Joissain ohjeessa näihin tuli pinnalle juustoraastetta. 


Suklaafondant


100 g tummaa suklaata
100 g voita 
1, 5 dl jauhoja
1, 25 dl sokeria 
2 munaa + 2 munankeltuaista

Sulata voi ja suklaa vesihauteessa. Anna hetki jäähtyä. Vaahdota munat, keltuaiset ja sokeri. Siivilöi joukkoon jauhot. Sekoita mukaan suklaa-voi seos. Kaada taikina voideltuihin ja korppujauhotettuihin annosvuokiin. Pidä 20 minuuttia jääkaapissa. Paista 20 minuuttia 180 asteessa. Anna jäähtyä hetki ja kumoa. Tarjoile mansikkasoseen kanssa.

Kuten kuvasta voi päätellä, jokin meni pieleen. Ehkä se, että hyppäsin yli tuon jääkaappi -vaiheen, koska epäilin sen tarpeellisuutta, mutta siinä saattoi sittenkin olla jokin taika. Noh, herkullista se oli, vaikkei ollutkaan maailman kaunein annos :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti