Tänään oli siis mosaiikkikurssin toinen päivä, ja työt tulivat valmiiksi... kotona oli vielä pakko tehdä yksi pieni, kun intoa riitti :) Mosaiikki on siis on pienistä osista tehty kuva- tai koristepinta. Palaset voivat olla värillistä lasia, kiveä, keramiikkaa tai jotain muuta materiaalia. Palat kiinnitetään toisiinsa ja alustaansa kaakeliliimalla tai erikeeperillä, sekä saumauslaastilla. Mosaiikin avulla voi koristella melkeinpä mitä tahansa pintaa, kunhan pinta ei jousta tai ole taipuisa. Kiinnikeaineet tulee valita pinnan ja käytettävän materiaalin mukaan (esim. lasille omat). Tarvikkeita löytyy askarteluliikkeistä sekä myös rautakaupoista voi ostaa laastia, kaakeliliimaa, lasitussilikonia ym. Saumauslaastia myydään erivärisinä, joten kannattaa valita omaan työhön sopiva. Jos teet vaikka vaaleista laatoista, niin valkoinen laasti ei ole paras vaihtoehto, sillä silloin palat eivät erotu. Mosaiikkipaloja löytyy valmiina askartelukaupoista, mutta jos sattuu kotoa löytymään haljennut lautanen tai ylijääneitä laattoja kylppäriremontista, voi ne hyödyntää. Kirpputoreilta löytyy myös astioita pieneen hintaan, joita voi rikkoa sopivampaan muotoon.
Mosaiikkia tehdessäsi tarvitset mosaiikkipihdit, kumilastan, pehmeän sienen, laastin, kaakeliliiman/erikeeperin/silikonin, muovikulhon, vasaran, kumihanskat, suojalasit, hengityssuojan (liimojen ja laastin käsittelyn ajaksi), kankaanpalan sekä mosaiikkipalat. Ja tottakai alusta jolle työn teet.
Huokoiset alustat (puu, saviruukut...) tulee aluksi käsitellä lakalla tai vesi-erikeeperi seoksella, puolet vettä ja puolet liimaa. Astiat tai kaakelit rikotaan vasaralla halutun kokoisiksi palasiksi. Rikottava esine kannattaa laittaa sanomalehden väliin tai muovipussiin, jottei sirpaleita lennä. Muista kuitenkin suojalasit. Mosaiikkipihdeillä saa jo rikottuja paloja vielä muotoiltua tarvitsemaansa muotoon ja kokoon. Tämän jälkeen palasia aletaan asettelemaan alustaan, ja jos tekee tarkkaa kuviota, kannattaa se piirtää kynällä alustaan. Kun palat on toivotuilla kohdilla, levitetään liimaa, niin että sitä vähän tursuaa palojen reunasta kun palat painetaan siihen, muttei kuitenkaan niin, että liima täyttää välit. Palasten välille tulee jättää muutama milli tilaa laastille, mutta kannattaa välttää liian isoja välejä, sillä silloin laasti alkaa kuivuessaan helposti halkeilla.
Kuvassa näkyy kurssilla tekemäni työt ennen saumaamista. Tuohon lautaseen tuli hieman reippaat välit, kun loppui materiaali kesken, mutta toistaiseksi ainakaan ei ole vielä pahemmin halkeillut. Laastia käsitellessäsi käytä suojahanskoja (ja hengityssuojainta) ja huolehdi tuuletuksesta. Laastipurkin kyljessä on sekoitusohje, mutta useimmiten niihin tulee kolme osaa jauhoa ja yksi osa vettä. Muista kuitenkin tarkistaa oman laastisi ohje, sekä katso myös kuivumisaika/työstöaika, ettet tee laastia liikaa kerralla. Laasti ei saa olla liian paksua, jotta sitä on helppo levittää, muttei myöskään liian vetistä. Sellaista sopivaa tahnaa, jota on helppo käsitellä. Sekoituksen jälkeen laastin tulisi hetki seisahtua. Sitten työ vaan ns. kuorrutetaan laastilla, eli laastia laitetaan (esim. kertakäyttö veitsellä) niin, että kaikki peittyy. Tämän jälkeen ylimääräinen laasti otetaan pois kumilastalla. Tässä vaiheessa kannattaa olla varovainen, jos työn palasissa on suuria korkeuseroja, jottei palat lähde mukana. On siis tarkoitus lastan avulla ottaa laasti pois mosaiikkipalojen päältä, ja tasoitella vähän saumoja. Saumoja tasoitellaan vielä paremmin myöhemmin. Jos on iso työ, kannattaa se tehdä osissa, ettei laasti ehdi liikaa kuivua. Levitä ensin laastia tietylle alueelle, jonka jälkeen otat ylimääräisen kumilastalla pois. Lastan on hyvä olla hieman taipuisa. Tasoituksen aikana voi esiin tulla ilmakuplia, jotka voi vielä korjata laittamalla päälle hieman laastia.
Työn annetaan kuivahtaa n. 15 minuuttia, tai vähemmän jos laasti kuivuu nopeasti. Kun laastin pinta on vähän kuivunut ja asettunut, otetaan kostea (ei saa olla liian märkä) sieni ja sivellään työ tasaiseksi ja poistetaan palasten pinnalta loppu ylimääräinen laasti. Ei kannata liikaa saumoja hangata, ettei laasti lähde kokonaan pois, vaan tasoitetaan pinta ja reunat. Tämän jälkeen työn annetaan kuivua päivän pari, kostuttaen sitä muutaman kerran suihkepullolla. Ei vetiseksi, vain pinta kosteaksi, tämä edesauttaa laastin hyvää kuivumista. Kun se on kuivunut kokonaan, käydään mosaiikkipalat yksitellen läpi kangaspalalla puhdistaen pois laastista jäänyt pöly. Työn voi lopuksi halutessaan lakata tai saumakohdat voi käsitellä saumasuoja-aineella, mutta ilman niitäkin työn tulisi olla kestävä. Jos työn tekee ulkokäyttöön, kannattaa materiaalit valita sen mukaan, että työ kestää sääolosuhteet.
Lähipäivinä laitan kuvia ylläolevista töistä, kun ne on viimeistelty :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti