15. huhtikuuta 2013

Tarte tatin

Lauantai-iltana päätimme taas vähän kokkailla. Tällä kertaa valitsimme ranskalaisen menun, vaikka alkuruoan kanssa mentiin kai vähän italiaankin. Tahdoimme taas vähän säätää ja tehdä hienoa ruokaa, niinpä kolmen ruokalajin kokonaisuuteen valikoitui gratinoidut sinisimpukat, pääruoaksi ankankoipi confit, paistetut sienet sekä peruna-valkosipulipyree ja jälkkäriksi tarte tatin itsetehdyn vaniljakastikkeen kera. Voin kertoa, että oli ihan mielettömän hyvää! :) Varsinkin se ankka...mmm...!!! 

Työjako oli taas hyvä; mies paneutui alku- ja pääruokaan ja minä otin vastuun leipomisesta. Söin ankkaa elämäni ensimmäisen kerran vasta viikko sitten ja rakastuin välittömästi. Simpukoita olin maistanut yhden joskus jossain ravintolassa miehen annoksesta. Silloin en niihin varsinaisesti ihastunut, mutta oli ne vähemmän limaisia kuin etanat... :) 

Tarte tatinia en puolestani ollut ikinä ennen maistanut saatika leiponut. Löysin netistä ihan hyvät ohjeet, ja erittäin maukastahan se oli. Mutta en osaa sanoa maistuiko se oikeanlaiselta, kun ei ole kokemusta :) Ja täytyy kyllä myöntää, että menin matalan aidan kautta ja käytin valmista voitaikinaa... 

Tarte tatin

Voitaikinaa

6-8 kiinteää omenaa
100 g voita
2 dl sokeria
3 rkl calvadosta
kanelitanko

Kuori ja paloittele omenat. Laita voi ja sokeri pannuun. Kun ne ovat sulaneet, lisää joukkoon omenat, calvados ja kanelitanko. Pidä pannu tarpeeksi kuumana, jotta omenat karamellisoituvat. (Itse pidin lämmön liian matalalla ja omenat ehtivät olla panulla hieman liian kauan ja kutistuivat melkoisesti ja menivät lötköiksi...)



Kun omenat ovat karamellisoituneet, ota kanelitanko pois ja sitten ne pitäisi peittää kaulitulla voitaikinalla. Mutta kun en omista uunin kestävää paistinpannua, asettelin omenat uunivuokaan ja laitoin taikinan päälle. Toimi vallan mainiosti. Paista 200 asteessa 30 minuuttia (omassa kiertoilmassani 175 astetta ja 15-20 minuuttia). 



Anna jäähtyä muutaman minuutin ja kumoa torttu tajoiluastialle. Tarjoile vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa :)

Tekemäni kastikkeen ohjetta en viitsi tänne laittaa, sillä se oli huono ohje. Maku oli hyvä, koostumus ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti