15. huhtikuuta 2013

Ranskalainen ilta


Tämä illallinen oli kyllä menestys! Oikeasti, tuo ankka on vain ihan käsittämättömän hyvää ja vielä helppoakin! Teimme siis alkuun nuo gratinoidut sinisimpukat ja pääruoaksi ankkaa. Sinisimpukatkin olivat suhteellisen helppoja, harmi vain kun ei saanut tuoreita, mutta käytimme pakastesimpukoita. Maistuva ja helppo alkuruoka :)


Annoimme siis simpukoiden sulaa ja poistimme niistä sen kuoren, jossa otus ei ole kiinni. Parmesaanista, korppujauhoista, persilijasta ja oliiviöljystä tehtiin mössö, jota lusikoitiin simpukoiden päälle. Sitten ne laitettiin 250 asteiseen uuniin 1-2 minuutiksi. Korppujauhojen tilalla olisi oikeasti kuulunut käyttää murskattua vaaleaa leipää, ja suosittelen sitä kyllä. Ensikerralla mekin käytämme.


Ja sitten se ankka! Confit tarkoittaa ranskaksi omassa rasvassa säilöttyä lihaa, ja sellaisia ankankoipia sai kätevästi ostaa säilyketölkissä. Koivet ovat näin ollen valmiiksi kypsiä, ja niihin otettiin uunissa vain rapea pinta. Purkissa olevan ankanrasvan voi säilyttää ja siinä voi myöhemmin paistaa vaikkapa pariisinperunoita :)

Ankankoipia siis paistetaan 175 asteisessa uunissa n. 30-40 minuuttia ja loppuvaiheessa kannattaa laittaa grillivastus päälle. Ankat laitetaan ritilälle ja ritilän alle uunipelti, sillä lihasta irtoaa melkoisesti rasvaa. Ennenkuin aloitat ankan paistamisen, kannattaa varmistaa, että keittiössäsi on hyvin tehokas liesituuletin tai mahdollisuus avata ikkuna. Asunnossa leijaili melkoinen rasvankäry kun uunin avasi ja kuuma ankanrasva pölläytti käryt keittiöön.

Peruna-valkosipulipyreen (muusin) teimme seuraavanlaisesti:

900 g perunoita
8-10 valkosipulinkynttä
100 g voita
n. 2 dl maitoa tai kermaa
suolaa

Kuori perunat ja valkosipulit ja keitä niin, että perunat ovat kypsiä. Kaada keitinvesi pois, lisää voi ja survo tasaiseksi. Lisää maitoa tai kermaa kunnes koostumus on sopiva. Mausta suolalla. 

Valkosipulit meidontuvat keittyessä, joten jos olet oikein suuri valkosipulin ystävä, voi sitä laittaa enemmänkin. Tuo määrä ei kovin vahvasti maistunut, mutta mukavan hennosti kyllä :) Sileämmän pyreen saat kun teet koneella tai puserrat siivilän läpi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti