1. syyskuuta 2011

Syysherkut


Syksy on säilömisen kulta-aikaa! Soseet, hillot, etikkasäilykkeet, mehut ja marmeladit valmistuvat helposti kotimaisista marjoista, hedelmistä ja vihanneksista. Itse olen suuri omenahillon ystävä, erityisesti mummun tekemänä se vie kielen mennessään. Mummu on kuitenkin kaukana, enkä pääse hilloa hakemaan, niin ajattelin tehdä itse. Ja sehän kävi kädenkäänteessä, torilta vain pari kiloa valkeakuulaita, kaupasta hillosokeria ja kotiin väkertämään hilloa talven varalle. On kätevää, ekologista ja taloudellista tehdä kerralla reilu annos, ja laittaa sitä sitten pakastimeen. Kun ulkona on kipakka pakkassää, on ihanaa vaikka paistaa läjä lettuja ja ottaa pakastimesta omatekemää omenahilloa! Ja tietää mitä se sisältää, ilman etikettien tiirailua.




Ohjetta katselin uudesta keittokirjastani, sekä hillosokeri-pussin kyljestä. Nojauduin kyllä enemmän keittokirjan ohjeeseen, sillä sokeripaketin mukaan sokeria olisi tullut aivan tolkuton määrä. Tottakai sitä on silloin hyvä laittaa, jos ei aio hilloa pakastaa, kun se lisää säilyvyyttä.








Tein siis seuraavasti:

12 omenaa
2 dl vettä
8 rkl hillosokeria
1-2 tl kanelia

Paloittele omenat (kuori jos haluat), ja laita ne kattilaan veden sekä sokerin kanssa. Keitä seosta n. 20 minuuttia, kunnes omenat ovat mukavasti pehmenneet ja soseutuneet. Lisää lopuksi kanelia oman maun mukaan, ja purkita hillo. Anna jäähtyä ja pakasta.







Siinä samalla syntyi kätevästi maukas omena-kaurapaistos, kun ei kaikki omenat menneet hilloksi. Tämä on ehdottomasti syysherkku! :)

4 omenaa
5 dl kaurahiutaleita
80 g margariinia
½ dl siirappia
1 tl kanelia

Siivuta omenat ja levitä ne uunivuoan pohjalle. Ripottele päälle kanelia. Sekoita kaurahiutaleet, sulatettu margariini sekä siirappi tasaiseksi, ja levitä se omenoiden päälle. Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia. Tarjoile vaniljakastikkeen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti