14. maaliskuuta 2011

Mitä kaapista löytyy -ruoka

Välillä tulee eteen päiviä, jolloin tulee tehdyksi ruokaa idealla "mitä kaapista löytyy". Pakastimesta saattaa vaikka löytyä jauhelihaa tai broilerin suikaleita, mutta perinteinen kastike ei houkuttele. Jääkaapin vihanneslokerossa pyörii muutama peruna, ehkä pari porkkanaakin.Jääkaapissa on juusto, joka pitäisi saada syötyä. Kuulostaako tutulta? :)

Itselläni kaapeissa on aina vähän kaikennäköistä, ja pidän huolen siitä, että perusjutut eivät pääse loppumaan. Erilaiset säilykkeet, riisit, pastat ja pakasteet on aina hyvä olla kotona. Välillä ei vain jaksa raahautua kauppaan, mutta kuitenkin kotona olevista varastoista saa maukasta murkinaa aikaiseksi. Tällaisina päivinä on myös hyvä heittää reseptivihot nurkkaan ja yhdistellä raaka-aineita ja makuja oman mielen mukaan. Itse olen ajatellut asiaa niin, että jos käytän raaka-aineita joista jokaisesta pidän, ei lopputulos voi olla paha.

Muutamat asiat kuitenkin mielestäni pelastavat ruuan kuin ruuan tällaisina päivinä. Ensimmäinen on uuni. Voit yhdistellä mitä vain (tai no, melkein mitä vain), laittaa ne uunivuokaan, kaataa päälle munamaitoa ja laittaa sörsselin uuniin. Munamaito on toinen, se tekee uuniruokiin mukavan koostumuksen. Joten kananmunia on aina hyvä olla olemassa. Itse käytän hylamaitoa, joka säilyy huoneenlämmössä, niin sitäkin on aina kotona. Munamaidon voi tehdä myös ruokakermasta, se kun säilyy pidempään varalla jääkaapissa kuin tavallinen maito. Ja kolmas on tottakai mausteet. Jos osaat yhtään ajatella mikä maku voisi sopia minkäkin kanssa, niin hyvää tulee! :) Ja ihan perusmausteilla, kuten suola ja pippuri, pääset jo pitkälle.

"Mitä kaapista löytyy" -päivät ovat myös taloudellisesti ajateltuna hyödyllisiä. Sen sijaan, että lähdet kauppaan ostamaan uutta, voit käyttää kotoa vanhat ensin pois. Eihän se haittaa, jos jotakin tiettyä ruokaa varten jokin puuttuu. Mitä luultavimmin sen voi korvata tai jättää pois, tai sitten voikin tehdä ihan jonkun muun aterian :)

Itse käytän muutenkin hirveän vähän reseptejä kokkaillessa, ennemminkin sitten leivonnassa. En ole vielä löytänyt yhtäkään ruokaohjetta, jota en jotenkin muuntelisi omanlaisekseni, joten mielummin teen vain omasta päästä. Toki on ruokia joita toistan aina samalla kaavalla, vaikkapa äidiltä opitut kastikkeet. Mutta niissäkin on makuaisti se tärkein tekijä, harvoin mausteita mittailen ;)

Kokkailu ei siis ole kovin hankalaa, jos siihen asennoituu avoimesti ja kokeilumielellä. Ei kaikki ruoat onnistu täydellisesti ekalla yrittämällä, eikä tarvitsekkaan. Siinähän se kiehtovuus onkin, että seuraavalla kerralla voi tehdä jotain toisin ja oppia uutta. Joten nyt kaikki vaan rohkeasti kokkailemaan, hyvää siitä tulee :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti