16. tammikuuta 2011

Marmorointia

Tänään kokeilin marmorointia. Kuten lukijat jo ehkä tietävätkin, olen ennen marmoroinut kynsiäni, mutta tänään kuitenkin tein marmoroinnit pahville, paperille ja kankaalle. Tätä olen tehnyt viimeksi pari vuotta sitten koulussa, joten ensin sai muutaman kerran kokeilla ennenkuin onnisti. Kokeilin sekä veden pinnalla että liisterillä, ja omasta mielestäni liisteri toimii paremmin. Saa terävempiä kuvioita, kun taas vedessä väri vain leviää ja lopputulos on suttuinen. Tein liisterin itse perunajauhoista ja vedestä, mutta voi toki ostaa myös tapettiliisteriä. Askartelukaupasta ostin marmorointivärejä, kokeilin myös lasi- sekä akryylimaaleja. Marmorointiväri toimi parhaiten (kannattaa vain työskennellessä käyttää hanskoja, itselläni on tällä hetkellä punaiset kädet..). Mukavaa tämä kyllä on, ja helppoa. Laitan alle ohjeistusta kuvien kera! :)

Tarvitset:

- liisteriä
- laakean astian
- terävän tikun
- marmorointivärejä
- paperia, pahvia, lakanakangasta
- talouspaperia
- sanomalehteä tms.Eli keitä kattilassa liisterikiisseli: litra vettä kiehumaan, kun se kiehuu lisää ruokalusikallinen perunajauhoja, jotka on sekoitettu kylmään veteen (kokeilin myös paksumpaa kiisseliä, ei toiminut). Sekoita tasaiseksi, anna pulpahtaa ja jäähdytä hyvin (mielellään yön yli). Marmorointiastian tein pahvilaatikon kannesta ja muovipussissta. Se oli sopivan kokoinen ja tarpeeksi matala.Kaada liisteri marmorointiastiaan ja tiputtele pinnalle värejä päällekäin. Kaksi tai useampi väri toimii paremmin kuin yksi. Sen jälkeen vedä ohuella tikulla pintaan kuvioita...

...ja laske marmoroitava kangas/paperi kevyesti pinnalle. Painele varoen, jottei alle jää ilmakuplia, mutta varo ettei paperi/kangas mene pinnan alle. Anna olla hetki (30 sekuntia) ja nosta pois. Pyyhi ylimääräinen liisteri talouspaperilla ja laita työ kuivumaan sanomalehden päälle. Lopuksi kankaat ja paperit voi silittää leivinpaperin välissä, näin väri kiinnittyy ja paperi suoristuu. Liisterin pinta kannattaa jokaisen työn välissä puhdistaa vaikkapa sanomalehdenpalalla pyyhkien. Näin yhdellä liisterillä saa monta työtä tehtyä.


Alla kuvia muutamista hienoista, jotka tänään onnistuivat!
:)


5 kommenttia:

  1. Nämä on upeita!!! Olen tehnyt näitä vain kerran silloin koulussa ja niistä ei tullut edes puoliksi yhtä hienoja kuin nämä sinun tekemät! :)

    VastaaPoista
  2. Mistä olet hankkinut noita Easy Marble -värejä?

    VastaaPoista
  3. Sinellistä tai Sinooperistä, en nyt ihan tarkkaan muista :)

    VastaaPoista