30. marraskuuta 2011

Piparit

Piparit ovat joulun ehdoton suosikki! :) Pienenä aina aattoaamun aamupala koostui lasillisesta maitoa ja pipareista, joita oli kiva maitoon kastaa. En ennen ole itse tehnyt taikinaa alusta asti, aina tullut vain ostettua kaupan pakastealtaasta taikina ja siitä leivottua pipareita. Onhan se helppoa ja nopeampaa, ja kätevää jos esimerkiksi tekee piparitalon, mutta kyllä maku on aivan eri, kun tekee kaiken alusta asti. Tein äidin reseptillä, pitäisi siis tulla tutun makuisia :)



Piparkakut (70-80kpl)


250 g voita
2 1/4 dl sokeria
3/4 dl siirappia
2 rkl piparkakkumaustetta
1 muna
6 dl vehnäjauhoja
1½ tl soodaa



Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa. Sulata joukkoon voi ja anna seoksen jäähtyä. Lisää kananmuna voimakkaasti vatkaten. Sekoita joukkoon jauhosoodaseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan seistä kylmässä yön yli. 


Seuraavana päivänä ota taikinasta pala, kaulitse sopivan ohueksi jauhotetun alustan päällä ja paina muotilla pipareita. Paista 200 asteessa 5-8 minuuttia. 


Ps. Piparkakkumauste on helppo valinta, mutta voit myös käyttää mausteita erikseen: 2 tl kanelia, 1 tl inkivääriä, 1½ tl neilikkaa ja 2 tl pomeranssinkuorta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti