1. toukokuuta 2013

Simasuut vapunvietossa


Tänä vappuna tein ihan itse ensimmäistä kertaa simaa ja munkkeja! :) Ennen olen aina turvautunut äidin leipomuksiin, mutta nyt oli aika ryhdistäytyä - ei se kuuma öljy niin pelottavaa voi olla. Kuitenkin turvauduin äidin tuttuihin ja turvallisiin ohjeisiin, jotta maku olisi juuri se ainut ja oikea. Sima onnistui täydellisesti, mutta munkkien kanssa täytyy vielä kyllä vähän harjoitella. Öljy ei olisi saanut olla niin kuumaa, jotta munkeroita olisi voinut paistaa hieman kauemmin. Osa kun tahtoi jäädä vähän raa'aksi... mutta maukkaita ne silti olivat! :)

Vappumunkit

2½ dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 tl vanil.sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
7½ dl vehnäjauhoja
50 g voita

Tee taikina kuten pullataikina ja anna kohota. Leivo 20 pyöreää munkkia ja kohota. Kuumenna rypsiöljyä paksupohjaisessa kattilassa. Voit kokeilla onko öljy tarpeeksi lämmintä laittamalla sinne palan taikinaa. Jos se ruskistuu, voit paistaa munkit. Munkkeihin saat reiät laittamalla etusormen ja peukalon keskeltä läpi, ja pyörittelemällä etusormien kanssa. Kieritä paistetut, lämpimät munkit sokerissa.



Vappuaattoiltana mentiin miehen kanssa naapuriin kaverin luokse grillailemaan. Grilliherkkuja oli taas koko armeijalle, vaikka syöjiä oli vain neljä :) Grillissä paistui kana- ja ananas vartaita, possun ribsejä, sipulinyyttejä sekä maissia. Lisäksi oli juustoja, patonkia, salattia, dippejä sekä pariisinperunoita ja bataattikuutioita. Kanavartaat tein vanhalla reseptillä, sillä mies pitää niistä kovasti ^^ Hän sitten puolestaan maustoi ribsit ja teki barbeque-kastikkeen. Voin kertoa, että oli tosi hyvää! :)





Tänään olikin sitten vuorossa vappupäivän brunssi. En kyllä tiedä kuinka moni kutsuisi kello 14 alkavaa ruokailua enää brunssiksi, mutta meille tämä oli sellainen :) Naapuri tuli tänne syömään, kun eilen olimme hänen luonaan. Brunssipöydän kattauksesta halusin saada mahdollisimman värikkään vapun ja kevään kunniaksi. Käytin suloisia ankka-servettejä, jota olen ennen hyödyntänyt vain askartelutarkoituksiin. Mutta tähän tilaisuuteen ne sopivat kuin nenä päähän :) Muumimukit laitoin ns. paikkamerkiksi - jokaiselle persoonaa kuvaava hahmo.

Mies leipoi brunssipöytään bageleita ja täytteinä oli tuorejuustoa sekä graavilohta. Lisäksi puristin appelsiinimehua ja tein mansikka-vadelmasmoothien. Tarkoituksena oli vielä tehdä rahkalettuja, mutta kukaan ei enää jaksanut munkkien ja kahvin jälkeen syödä palaakaan :D

Oli kyllä ihana vappu! Juuri tultiin ulkoa, käytiin ihanan pitkällä kävelyllä tuolla aurinkoisessa kevätsäässä. Nyt telkkarin viereen möllöttelemään kahdestaan loppuillaksi ^^




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti