Ohjeita tuli tietenkin taas vähän sovellettua, etenkin biscottien osalta. Löysin leivontalehdistäni appelsiinibiscottien ohjeen, vaan halusinpa niistä sitruunaisia. Ohjeessa oli hasselpähkinöitä, mutta vaihdoin ne cashewpähkinöihin ja uskoisin, että myös mantelirouhe käy. Loppusilauksen biscotit saivat kun dippasin ne vielä osittain sulaan suklaaseen.
Torttua leipoessani totesin, että tarvikerepertuaarini on vielä hieman puutteellinen. Mielestäni on ärsyttävää jos pohjaa esipaistaessa se nousee liikaa tai reunat eivät pysykkään vuoan sivuilla. Tämän tortun kohdalla ratkaisin ongelman toisella vuoalla - tai luulin ratkaisseeni. Laitoin pohjan päälle folioa ja toisen, hieman pienemmän vuoan. Otin sen pois n. puolessa välissä paistoaikaa, jotta pohja varmasti kypsyy. Vuoka oli kuitenkin ilmeisesti painanut pohjaa liikaa ja se oli jäänyt vuokaan kiinni ja ehkä aavistuksen raa'aksi. Näin ollen tortun leikkaaminen oli hieman haastavaa, vaikka maku olikin hyvä. Mutta jotta tällaisilta ongelmilta vältyttäisiin, aion ostaa paistokuulat :)
Kaiken kaikkiaan tämä leipominen kuitenkin teki minut taas niin onnelliseksi! Siinä on sitä jotakin - makujen harmoniaa, esteettisyyttä ja luovuutta. Lopputuloksena jotain jolla voi ilahduttaa rakkaimpiaan. Kai se on jokin intohimo, joka saa minut nauttimaan leipomisesta niin suunnattomasti.
Pähkinäiset suklaa-sitruunabiscotit
150 g pähkinöitä
100 g tummaa suklaata
150 g voita
3 dl sokeri
2 sitruunan kuori
3 rkl sitruunanmehua
2 munaa
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
Lisäksi 300 g tummaa suklaata
Pese sitruunat ja raasta kuori. Rouhi pähkinät ja suklaa. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää voi-sokeri vaahtoon raaste, sitruunamehu, jauhoseos sekä munat. Lisää lopuksi suklaa ja pähkinä. Sekoita taikina tasaiseksi.
Jaa taikina puoliksi kahteen eri kulhoon. Yhdestä puolikkaasta tulee kolme uunipellin lyhyemmän sivun mittaista tankoa. Taikina on tahmeaa, joten lusikkaa kannattaa hieman kostuttaa. Näin pötköt saa helpommin muotoiltua. Paista 200 asteessa 15 minuuttia. Anna jäähtyä kymmenisen minuuttia ja leikkaa vinottain paloiksi. Asettele palat pellille leikkuupinta ylöspäin ja paista vielä 8-10 minuuttia, jotta lopputulos on varmasti rapea. Kun keksit ovat jäähtyneet, kasta keksistä n. 1/3 sulatettuun suklaaseen. Asettele leivinpaperille siksi aikaa että suklaa kovettuu. Säilytä kuivassa ja viileässä.
Tarte aux fraises
Pohja
125 g leivontamargariinia
1,5 dl sokeria
1 muna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää ne vaahtoon. Sekoita tasaiseksi ja painele voideltuun piirakkavuokaan. Paista 175 asteessa n. 15 minuuttia.
Crème pâtissière
1 vaniljatanko
4dl täysmaitoa
4 munankeltuaista
80g (n 1dl) hienoasokeria
30g (n. ½dl) maissitärkkelystä
25g voita
Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja raaputa sisältä siemenet tylpällä veitsenkärjellä. Lämmitä kattilassa maito, vaniljatanko ja vaniljansiemenet kiehumispisteeseen, mutta älä anna sen kiehahtaa. Ota kattila liedeltä, peitä kannella ja anna maustua 15 minuutin ajan. Vatkaa kulhossa keltuaiset ja sokeri, kunnes seos vaalenee ja sekoita joukkoon maissitärkkelys. Poista kattilasta vaniljatanko ja kuumenna maito uudelleen kiehumispisteeseen. Vatkaa 1/3 maidosta munaseokseen ja kaada seos takaisin kattilaan. Kuumenna varovasti ja koko ajan huolellisesti vispilällä sekoittaen, kunnes seos juuri ja juuri kiehahtaa. Anna hetki jäähtyä ja sekoita joukkoon voi. Kaada valmis kiisseli kypsän pohjan päälle. Jäähdytä ja lisää päälle reilusti tuoreita mansikoita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti