21. marraskuuta 2013

Tupa piparista


Kotivinkillä ja Maku -lehdillä on käynnissä piparkakkutalokilpailu. Päätinpä osallistua, vaikka en nyt mitään palkintosijoja odotakaan. Taloa on kiva tehdä ja olipahan ainakin syy tämän luomuksen tekoon :) Mieskin halusi osallistua, mutta päätimme kumpikin tehdä oman. Tämä kun ei ollut se kohta missä tehdään kompromisseja, niin sai kumpikin tehdä omanlaisensa. Minä tyydyin yhteen pihamökkiin, mutta mies halusi tehdä kokonaisen kaupunginosan. Noh, tuolla ne palat vielä odottavat kokoamista...taisi toiselta into vähän loppua kesken :)

Tein talon hyvin perinteisellä kaavalla eli mökki, piha ja pihalle jotakin, tässä tapauksessa kuusi, käytävä ja lumilyhty. Aidan vielä meinasin tehdä pihan ympäri, mutta tuosta olisi tullut jotenkin täyteen ahdatun näköinen. 

Tähän tönöön meni 1,5 kg piparitaikinaa ja lähes kolme pakettia tomusokeria. Koristeina käytin hopea- ja kultakuulia, tähtiströsseleitä, mansikan makuista karkkinauhaa ja mariannepalloja. 


Liimaamiseen käytin pelkästääm munan valkuaisesta ja tomusokerista tehtyä paksua tahnaa, sillä kuumenettu sokeri näyttää milestäni rumalta. Vaikka sen peittäisi tomusokerikuorrutteella, muuttuu valkoinen kuorrute parissa päivässä ruskehtavaksi. Tomusokeritahnalla liimaamisessa ainut huono puoli on, että perustuksia täytyy jaksaa hetken aikaa pitää aloillaan, ennen kuin liima kovettuu. Erityisesti kattopalojen liimaaminen on tällä tekniikalla haastavaa. Räystäiden välistä tippui valkoista tahnaa talon sisälle, josta kehitimmekin tarinan. Katsokaas, talon asukkaat ovat myyneet kaiken irtaimiston, jotta saisivat juotavaa ja illan edetessä lähteneet naapuriin ryyppäämään. Ovi on siinä kännipäissä jäänyt auki ja lunta on tuiskuttanut tupaan :)

No niin, takaisin asiaan :) Vaikka talon perustukset olivat melko perinteiset, halusin koristeluun jotakin muuta kuin pelkkiä ranskanpastilleja. Niinpä raidoitin katon tuolla karkkinauhalla ja hopeakuulilla, ikkunat reunustin tähdillä, kuusen latvaan laitoin jouluvaloiksi kultakuulia, käytävän rajasin mariannepalloilla ja lopuksi vielä tein noista palloista pihalle lumilyhdyn... joka tosin kyllä vähän lässähti :)


Yhteen mökin kulmaan sain onnistumaan tuollaisen jääpuikon. Ensimmäinen koskaan ikinä, joka ei pudonnut maahan. Mahtavuutta! :)


Tässä nyt sitten tämä kuva, jolla kilpailuun osallistuin. Olisin halunnut kuvasta vielä paremman, mutta sitten olisi pitänyt säätää taustalle vaikkapa jotain valkoista kangasta tai pumpulia...joten päätin, että tämä kuva saa kelvata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti