11. marraskuuta 2011

Saippuatehtaan toiminta jatkuu...


Basilikaa, mandariinia, kanelia, karpaloa, kardemummaa, vaniljaa...piparimuotteja, kuutioita, muffinivuokia... Kilo saippuamassaa muuntui erituoksuisiksi ja -muotoisiksi saippuoiksi ja siltikin vielä jäi monta ideaa kokeilematta :) Nyt siis laitoin saippuamassan sekaan ihan tavallisia mausteita, kuten kanelia ja vaniljasokeria, raastettua mandariinikuorta sekä basilikaa ja öljyä. Tuoksuöljyjä käytin vain mansikkaan ja karpaloon, sekä punainen väri tuli pullosta. Hunajaa kokeilin myös, mutta siitä tuli aivan kaamea haju! Kaneli ja muut mausteet sen sijaan tuoksuvat ihanan jouluiselle, ja heleät värit ovat houkuttelevan näköisiä. Näyttävät ihan konvehdeilta! :)


Sulata siis massaa mikrossa, sekoita mukaan haluamasi aineet, kaada massa muotteihin ja jäähdytä. Muotteina käytin pikkumuottien lisäksi:

- piparkakkumuotteja. Laita leikkuulaudalle leivinpaperi, paina muottia tiukasti ja kaada massaa. Muottia pitää painaa pari minuuttia, kunnes massa vähän hyytyy eikä valu ulos
- pakasterasiaa. Vuoraa pakasterasia (tai jokin muu kippo, kuppi tms.) kelmulla, jottei massa jää kiinni. Kaada massa ja anna jäähtyä. Kelmun kanssa saippua on helppo nostaa rasiasta pois. Leikkaa pala kuutioiksi tai anna olla sellaisenaan
- muffinivuoka. Helppo valinta. Massa vain sinne, jäähdytys ja muffinivuoan voi repiä saippuan ympäriltä pois. Anna olla sellaisenaan tai leikkaa "kakkupaloiksi"
- voi tehdä myös kaksiosaisia saippuoita; kaksikerroksisia tai niin, että keskelle tulee jokin kuva (yläkuvassa vihreä kuusi, ympärillä punaista). Kaksikerroksisessa pitää antaa alimman kerroksen hieman jähmettyä ensin, ettei kerrokset sotkeudu. Keskelle kuvio tehtiin samalla tyylillä kuin pipari leikkuulaudalle, eli painettiin muottia pakasterasian keskellä ja kaadettiin massa muotin ulkopuolelle. Kun ulkopuoli on jähmettynyt, otetaan muotti varoen pois ja täytetään aukko. 


Basilika-öljysaippuaan laitoin myös vähän merisuolaa. Ajatuksena oli, että öljy ja basilika ovat hoitavia ja suola vähän kuorisi ihoa. Idea oli ihan hyvä, mutta toteutus ei. Suola valui pohjalle ja näin ollen ropisee vähitellen pois... Itse tykkään enemmän tuollaisista kuutioista kuin muoteista. Tahtoisinkin vessaani jonkun kivan lasisen astian, ja se täyteen erivärisiä kuutioita :) Nuo piparimuotit on ihan kivoja, niihin voi laittaa myös reiän, jotta saippuan saa roikkumaan. Reiät tein pillillä; pilli paikoilleen ennenkuin kaataa massan muottiin. Sitä pitää myöskin pitää hetki paikoillaan, jotta massa vähän hyytyy. Tein tästä erästä erilaisia lajitelmia, sillä nämä menevät joulumyyjäisiin myytäväksi :) Paketteja on isompia ja pienempiä, yhdisteltyinä eri tuoksuja. Toivottavasti menevät kaupaksi :) Täytynee kyllä vielä ostaa lisää massaa, on tämä sen verran kivaa, luovaa ja helppoa! :)

2 kommenttia:

  1. pitäs olla saippuoita missä ei ole lipeää

    VastaaPoista
  2. Valmiissa saippuassa ei ole lipeää. Kun öljyn ja lipeän sekoittaa alkaa kemiallinen reaktio joka muuttaa aineet saipuaksi. Tekovaiheessa saa olla lipeän kanssa tarkkana ja raakaa saippuamassaa pitää käsitellä suojakäsineet kädessä.

    VastaaPoista