30. lokakuuta 2011

Saippuatehdas

Ostin tuossa jokin aika sitten Tiimarista pakkauksen, jossa oli kaikki tarvittava saippuan tekemiseen; saippuapala, vaalenpunaista väriä, mansikkaista tuoksua sekä söpöjä pikku muotteja. Tänään sitten päädyin kokeilemaan, ja sehän oli hauskaa! Kaiken lisäksi saippua valmistui helposti ja nopeasti. Paketissa luki, että siitä syntyy 12 pientä saippuaa, mutta minulle niitä tuli 18 :) 
Ensin jaoin saippuamassan neljään osaan, koska muotteja oli vain viisi. Jäähdytin aina yhden erän kerrallaan, ja sitten tein seuraavan. Välissä ehti aina ideoida ja lopulta syntyi myös sitruunan sekä basilikan tuoksuisia saippuoita.Saippuamassan voi sulattaa hellalla vesihauteessa tai mikrossa. Massa ei saa kuumentua yli 85 asteiseksi eikä kiehua. Jos sulatat vesihauteessa, sitä ei kannata sulatuksen aikana sekoittaa ettei massaan synny ilmakuplia. 


Kun se on sulanut, poista pinnalle muodostunut kalvo lämpimällä lusikalla. Sekoita sulaneeseen saippuaan muutama pisara väriä sekä tuoksua, tai raastettua sitruunankuorta sekä vähän sitruunanmehua tai tuoretta, hienonnettua basilikaa. Sekoita seos tasaiseksi ja kaada muotteihin. Anna jäähtyä n. 2 tuntia (jääkaapissa reilu 30 minuuttia), ja irroita söpöt saippuapalat muoteistaan.


HUOM! Tuossa vaiheessa kun massa on sulanut, täytyy värit ja tuoksut lisätä nopeasti ja laittaa massa vikkelästi muotteihin, sillä se jähmettyy melkoisen nopeasti.Ja jos ei tahdo tehdä valmiilla muotilla, voi saippuan tehdä johonkin isompaan astiaan, ja leikata vain paloiksi kun se on jäähtynyt.


Basilika ja sitruuna antoivat saippualle tuoksun lisäksi heleää väriä, ja onhan yrteillä ihoa helliviä vaikutuksiakin. Ajattelin hankkia lisää saippuamassaa, ja kokeilla vielä eri tuoksuilla. Esimerkiksi kanelia, vanilijaa tai tuoreita yrttejä kuten minttua! :)

3 kommenttia:

  1. Ihana idea! Vaikka lahjaksikin!!

    VastaaPoista
  2. Ihania!! Olen jo pitkään miettinyt saippuoiden tekoa, mutta olen jotenkin ajatellut, että se on kamalan vaikeaa. Eipä ainakaan sinun ohjeiden mukaan kovin vaikealta kuulosta. pakko kokeilla!! P.s. Mitä kuuluu?? :)

    VastaaPoista
  3. Oooh mahtavaa! Tää sun blogi on kauheen inspiroiva, rupee heti tekee mieli alkaa suunnitella joululahjoja! :)

    VastaaPoista