1. maaliskuuta 2011

Viherpeukalointia

Pidän viherkasveista ja kukkasista todella paljon. Mielestäni ne luovat kodikkuutta ja eloisuutta huoneeseen, ja niitä on mukava hoitaa. Jokainen on oma yksilönsä ja ilmoittaa kyllä jos valon määrä on liian vähäinen tai jos kastelu on unohtunut. Meillä kotona on aina ollut paljon viherkasveja, samaten mummulassa. Äidiltä ja mummulta olenkin saanut parhaat vinkit, ja suurin osa kasveistani on juurrutettu heidän kasveistaan.

Näin helmi-maaliskuussa on kasveille oiva aika vaihtaa mullat, niin pääsee kasvukausi hyvin käyntiin. Itse en ole joka kevät multia vaihdellut, vaan joka toinen kevät vaihdan kokonaan ja joka toinen kevät lisäilen pintamultaa. Kasvukaudella (maalis-lokakuu) lisäilen kasteluveteen viikoittain ravinteita sekä välillä aina täytyy vaihdella kasvin paikkaa tai ainakin kääntää ympäri. Ne kun kasvavat valoa kohti, niin eivät mene niin vinoon, kun aina välillä kääntää kasvin. Kesällä täytyy myös varoa, ettei kasvit ole ikkunalla suorassa auringonpaisteessa liikaa, tällöin lehdet saattavat kuivua ja pudota pois.

Tässä muutamia vinkkejä, miten mullan vaihto sujuu vaivattomasti ja kasvia vahingoittamatta :)

- Kastele kasvia reilusti ennenkuin irroitat sen ruukusta. Kosteana multa lähtee paremmin irti.
- Vaihda aina isompaan ruukkuun, jos entinen on käynyt ahtaaksi. Näin juuret saavat tilaa ympärilleen ja kasvi pääsee kasvamaan paremmin.
- Ota kevyesti kädellä suurin multapaakku pois juuristosta ja juurien välistä, varo kuitenkin katkomasta juuria. Älä asettele juuria ruukun pohjalle, vaan anna niiden mennä niinkuin menevät. Jos juuret alkavat ruukun pohjalla kiertää kehää, saattaa kasvu loppua.
- Laita ruukun pohjassa olevan reiän päälle pieni kivi, pala hajonnutta saviruukkua tai sanomalehteä.
- Pohjalle vähän uutta multaa, kasvi sinne ja painelet sivulle multaa niin, että kasvi on jämäkästi eikä pääse kaatumaan. Pinnalle kannattaa jättää vähän multaa, jota ei ole paineltu kovin tiukasti.

Alla kuvia omista kasveistani. Viherkasveja löytyy kaksitoista kappaletta ja kukkivia koristekasveja kuusi. Jos joku tunnistaa jonkun, minkä nimeä en tiedä, niin olisi iloinen jos kertoisit sen minulle :) (pahoittelen, että kuvat ovat vähän huonoja, en ehtinyt päivänvalossa kaikkia kuvaamaan, ja salamalla tuli vähän kökköjä kuvia..)
Tämän nimeä en tiedä. Olen saanut sen jokunen vuosi sitten ja se on aina ollut suht saman kokoinen. Kerran se jo meinasi kuolla, kun oli vähän pimeässä paikassa, mutta ikkunalle päästyään virkistyi.
Indiskasta ostettuun purkkiin sain suloisesti istutettua neljä Paavalinkukkaa (SaintPaulia). En tiedä mitä ne tuollaisesta yhteiselosta pitävät, mutta onneksi eivät olleet kovin kalliita.. :)
Enkelinsiiven (toiselta nimeltään Lyyraviikuna) sain viime keväänä mummultani. Se on minusta todella kaunis ja nimensä mukainen, kun nuo lehdet muodostuvat siipien muotoon.
Tämän nimeä en myöskään tiedä. Näin sen viime keväänä yhdessä kukkakaupassa, ja minusta se oli äärettömän suloinen. Korkeutta on vuodessa tullut huimasti, se oli aika pieni kun sen ostin..
Pikkuinen Saniainen :)Juoru eli Kolmiokukka on yksi suosikkejani. Pidän kasveista, jotka kasvavat runsaaksi ja roikkuva muoto on minusta kaunis.
Toinen ehdoton suosikkini on tuo Kultaköynnös. Kerran sain sen kasvamaan oikein pitkäksi, mutta mummuni kehotti välillä aina katkasemaan sitä. Jos se pääsee liian pitkäksi, ei se jaksa enää pitää koko vartta elossa, vaan kuolee vähitellen. Niinpä olen aina näin keväisin vähän katkonut niitä. Juoruja ja kultaköynnöksiä löytyy molempia kaksi :)
Piikikäs Kaktus :) Se on oudosti alkanut kasvattaa kapeaa yläosaa....
Fiikus eli kumipuu. Aivan ihana :)
Ja viimeisenä Traakkipuu, toiselta nimeltään Lohikäärmepuu :)


Minusta olisi aivan ihanaa jos olisi pieni takapiha, tai edes parveke, jonne saisi aina kesäisin kaikkia ihania kukkia :)

2 kommenttia:

  1. tuo ensimmäinen kasvi taitaa olla rönsylilja?

    VastaaPoista
  2. Ensimmäinen on Apostolinmiekka =) Mul on sama ja on ihana kasvi!! =) Lyyraviikuna on ficusten sukuun lukeutuva kasvi...Eri kasvi siis kuin tuo Enkelinsiipi =)

    VastaaPoista