21. helmikuuta 2011

Isoäidin neliö

Vihdoin sain valmiiksi aloittamani isoäidin neliöt. Tarvitsin niitä yhdeksän kappaletta tyynynpäälliseen, mutten viime aikoina ole oikein saanut aikaiseksi. Vaikka eihän se muuta vaatinut kuin virkkuukoukkuun tarttumista, niin johan taas löytyi intoa! Isoäidin neliöt on helppoja ja suht nopeita tehdä. Niistä voi tehdä mitä vain, eri värejä ja kokoja yhdistelemällä saa aikaan kivan lopputuloksen :) Yritän nyt laittaa tähän jotain ohjetta, en vain tiedä miten hyvin osaan tätä kirjallisesti selittää... noh, jos innostut, niin netti on ohjeita pullollaan! :)

Tarvitset kahta eri väristä (tai useampaa) lankaa sekä virkkuukoukun (itse käytin kokoa 5).

Ohjeita silmukoihin (mielestäni yksinkertaiset ja selkeät ohjeet)

1. kerros

Virkkaa 8 ketjusilmukkaa (kjs) ja yhdistä ne ympyräksi piilosilmukalla (ps).

2. kerros

Virkkaa 2 kjs (= ensimmäinen pylväs) ja kolme pylvästä (p) samaan silmukkaan. Tämän jälkeen 2 kjs. *Hyppää yksi silmukka yli ja tee seuraavaan 4 p ja 2kjs*. Toista * - * vielä kahdesti, sulje kierros piilosilmukalla.

Tässä kohtaa sinulla on samanlainen kuvio kuin yläkuvan punainen keskus.

3. kerros

Tässä kohtaa voit vaihtaa langan. Virkkaa 2 kjs ja kolme pylvästä, sekä 2 kjs. Seuraavaan kulmaan teet toiseen silmukkaan 4 p, 2 kjs ja toiseen silmukkaan 4 p ja 2 kjs. Jatka näin kierros loppuun. Sulje kierros piilosilmukalla. Joka kulmaan tulee siis 8 pylvästä, jokaisen 4 pylvään väliin tulee 2 ketjusilmukkaa.

4. kerros

Vaihda taas lanka. Virkkaa 2 kjs ja 3 p, sekä 2 kjs. Joka sivulla olevaan kahteen silmukkaan tulee molempiin silmukoihin 2 pylvästä. Ja kulmiin edelleen 8 (4 pylvästä aina yhteen silmukkaan, väliin 2 kjs). Jokaisen neljän pylvään väliin tulee 2 ketjusilmukkaa. Sulje kerros piilosilmukalla.

Itse tein jokaisen neliön vain neljänteen kerrokseen asti.

5. kierros ja siitä eteenpäin

Tee kuten 4. kerros. Eli kulmiin aina 8 pylvästä, (4 pylvästä aina yhteen silmukkaan, väliin 2 kjs). Sivuihin kahden silmukan ryppäisiin tulee 4 p (2 p yhteen silmukkaan, toiseen toiset 2 p, jonka jälkeen 2 kjs).

Saiko tästä mitään selkoa??! :D


Kun neliöt on valmiit, voi ne prässätä silitysraudalla, jotta muoto tulee paremmin esille. Eli kiinnitä neliö nuppineuloilla silityslautaan (voi vähän venytellä), suihkuta sumutinpullolla ja silitä.

Nyt pitäisi vielä jostain tempaista pohjakangas tyynynpäälliselle sekä virkkailla nuo neliöt kiinni toisiinsa..
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti