2. maaliskuuta 2010

12 000 syytä olla onnellinen

En yleisesti ottaen pidä kirjoista, tai lukemisesta, mutta 12 ooo syytä olla onnellinen on kirja jota on kiva lueskella. Kirja on yksi pitkä lista asioista, paikoista, sanonnoista jotka tekevät kirjan kirjoittajan onnelliseksi. Sen voi avata mistä kohdasta tahansa, ja aina löytyy jotain mikä saa suupielet ylöspäin. Kaverin kanssa voi ottaa kirjan käteen, ja kumpikin vuorollaan sanoo sivunumeron ja rivin. Mukavaa ajanvietettä :-)

Tämän kirjan innoittamana ryhdyin pitämään omaa listaani. Olen nyt viikon kirjoitellut asioita ylös, jotka tekevät minut onnelliseksi tai iloiseksi. Viikon aikana sain 100 asiaa listaani, toki niitä olisi tullut enemmän jos olisin aktiivisemmin jaksanut kirjoitella. 100 on kuitenkin ihan hyvä alku ja siitä on hyvä jatkaa. 12 000 asti tuskin pääsen, enkä yritäkkään, mutta listan myötä on kiva huomata, että jokapäiväisessä arjessa on yllättävän paljon asioita mitkä kohentavat mielialaa. Listaan tähän nyt 50 omasta listastani:

- kesällä sateen jälkeinen tuoksu

- vanhanaikaisen kirjoituskoneen ääni

- talven ensimmäinen lumisade

- koirat

- vauvan kengät

- Menolippu Mombasaan (elokuva)

- pienen lapsen mielikuvitus

- tavaroiden, laatikoiden, kaappien pitäminen järjestksessä

- uiminen

- kannelliset säilytyspurkit keittiössä

- korkeat paikat

- kevään ensimmäinen lämmin päivä

- meren tuoksu, aaltojen kohina tai kun ne lyö rantakallioita vasten sekä peilityyni meri

- kesäyöt

- pipari- ja pullataikina

- kynttilänvalo hämärässä

- ulkona kuivatetun pyykin raikas tuoksu

- junamatkat

- vaahtokarkkien paahtaminen

- ruoat, joita vain äiti tai  mummu osaa tehdä

- yksityiskohdat

- auringonlaskun katselu

- ihastuminen

- häiden suunnittelu

- tähtitaivas

- metrolla matkustaminen reitin päästä päähän

- takkatuli ja nuotio

- postikortit silloin, kun niitä ei osaa odottaa

- käsin kirjoitetut kirjeet

- kirpputorilöydöt

- kesän ensimmäiset mansikat

- laiturit 

- sillat

- se, kun omena kuoritaan niin, että kuori pysyy yhdessä osassa

- sanonnat ja sananlaskut

- rakkauslaulut

- se, että valkovuokot kukkivat joka vuosi juuri äitienpäiväksi

- juuri leikatun nurmikon tuoksu

- se ääni, kun haukkaa rapeaksi paahdetusta leivästä

- juuri värjättyjen hiusten tuoksu ja pehmeys

- uudet makuelämykset ja niihin tykästyminen

- kierreportaat

- yllätykset

- kesäinen yllättävä sadekuuro

- veneily

- se, kun vanhemmat ja isovanhemmat kertovat tarinoita omasta lapsuudestaan/nuoruudestaan 

- posliiniset teekannut

- kauniit puutarhat

- lomamatkan suunnittelu

- joulu


Tällaisen listan tekeminen on mielestäni myös jotenkin terapeuttista. Samoin kuin vanhojen valokuvien katselu tai elämän aarrekartan tekeminen. Jotenkin itselle selkeytyy omat haaveet, unelmat, asiat joita tavoittelee, tie jota pitkin on kulkenut. Ja kun ne on kaikki paperille kirjoitettuna, niitä voi milloin tahansa palata katsomaan ja pohtimaan. Aarrekartan tekeminen varsinkin on hyvin mukavaa ja rentouttavaa puuhaa. Ajatuksena on siis, että lehdistä leikellään kuvia ja tekstejä, mitkä kuvastavat sinua ja sinun haluamaasi tulevaisuutta. Lehtileikkeet liimataan pahville, ja työ on tarkoitus olla jossain mistä näet sen päivittäin. Ideana on, että alitajuisesti työstät unelmiasi ja tavoittelet niitä kohti. Itselläni se perustui lähinnä siihen tekovaiheeseen, ja on sitä kiva katsella näin pitkän ajan jälkeenkin ja miettiä kuinka oma elämänkuva ja haaveet ajansaatossa muuttuvat. Nyt vain jokainen listaamaan ja pohtimaan omia onnen avaimia :-)

2 kommenttia:

  1. Hei, aivan ihania ajatuksia. Ja ton listan lukeminen tuntui jotenkin niin kivalta. Kuinka pienetkin asiat voivat tehdä onnellisiksi. Aivan uskomatonta, eikä sitä tule usienkaan niin ajatelleeksi. Huomasin myös, että tuosta listasta huokuu ihmisen arvot ja siitä voi jollakin kummalla tavalla tunistaa sut. Pitää ehkä itsekin kokeilla tuollaista. :)

    - Riikka

    VastaaPoista
  2. Tuo on yksi mukavimmista tuokioista kun saa istua mummulassa ja äiti, mummu ja pappa sekä paikalla mahdollisesti olevat muut sukulaiset kertoilevat vanhoja juttuja, menneitä tapahtumia ja kaikkia hausakoja sattumuksia. Siitä tulee jostain syystä käsittämättömän ihana tunne, parasta! :)

    VastaaPoista