Tänään tipahti postiluukusta hartaasti odotettu Kotivinkin 101 ideaa - sisustajan tee se itse -lehti. Lehti ilmestyy kahdesti vuodessa ja sisältää paljon inspiriovia kuvia ja vinkkejä. Lehteä selaillessa innostuin ja omakin kämppä sai vähän keväisempää ilmettä.. siitä lisää huomenna :)
23. maaliskuuta 2011
101 ideaa
Tänään tipahti postiluukusta hartaasti odotettu Kotivinkin 101 ideaa - sisustajan tee se itse -lehti. Lehti ilmestyy kahdesti vuodessa ja sisältää paljon inspiriovia kuvia ja vinkkejä. Lehteä selaillessa innostuin ja omakin kämppä sai vähän keväisempää ilmettä.. siitä lisää huomenna :)
21. maaliskuuta 2011
Silakkafileet
Tarvitset:
silakkafileitä (itse tein 600 g)
suolaa
valkopippuria
ruisjauhoja
Paistamiseen voita
Levitä silakkafileet leivinpaperin päälle, nahkapuoli alaspäin. Ripottele jokaiseen suolaa ja vähän valkopippuria.
Kierittele fileet ruisjauhossa (laita jauhojen sekaan myös vähän suolaa) ja paista pannulla kullanruskeiksi.
Tarjoile pottumuusin kanssa! :)
18. maaliskuuta 2011
Minitela
Pari viherkasviani ovat olleet vailla hyvän kokoista ruukkua tässä hetken aikaa, kun en multien vaihdon yhteydessä omistanut tarpeeksi suuria ruukkuja. Toinen kasvi on jo alkanut huomattavasti kellastua, niin asialle on tehtävä jotain ja pian. Ostin tänään ruukut ja maalailin ne. Tuohon valkoiseen tuli sellainen mukava rosoinen pinta, kun maalasin sen tuollaisella pienellä telalla. Samanlaisen lopputuloksen saa myös sienellä töpöttelemällä. Aluksi ajattelin töpötellä tuohon päälle vielä mustaa, mutta laiskuus iski... :)
Tänään oli myös sushi-päivä. Namskis!!! :)
17. maaliskuuta 2011
Tuoksun lumoissa
Olen niiiiin ihastunut eilen ostamaani suitsukkeen tuoksuun! Illalla polttelin yhden ja koko asunnossa oli aivan ihana tuoksu. Nytkin oli pakko laittaa yksi tuoksuttamaan.. Ostin nämä Indiskasta, tuoksu oli joku marjajuttu.. mukavan raikas ja kesäinen :) Otin kaverilta mallia ja tein foliosta tuollaisen suitsuketelineen, hih!
Lakkailin kynteni tuossa joku päivä, oli pakko päästä kokeilemaan tuota uutta väriä. Väri on todella ihana, mutta lakan laatu on heikko. Sen nyt ehkä saattoi arvatakin, kun oli niin halpa.. Lakkaa sai laittaa 4-5 kerrosta ennenkuin peitti, ja pysyy kynsissä todella huonosti.. En edes viitsinyt vaivautua koristelemaan kynsiä, kun aavistelin, ettei lakka tulisi kauaa kestämään...
14. maaliskuuta 2011
Mitä kaapista löytyy -ruoka
Välillä tulee eteen päiviä, jolloin tulee tehdyksi ruokaa idealla "mitä kaapista löytyy". Pakastimesta saattaa vaikka löytyä jauhelihaa tai broilerin suikaleita, mutta perinteinen kastike ei houkuttele. Jääkaapin vihanneslokerossa pyörii muutama peruna, ehkä pari porkkanaakin.Jääkaapissa on juusto, joka pitäisi saada syötyä. Kuulostaako tutulta? :)
Itselläni kaapeissa on aina vähän kaikennäköistä, ja pidän huolen siitä, että perusjutut eivät pääse loppumaan. Erilaiset säilykkeet, riisit, pastat ja pakasteet on aina hyvä olla kotona. Välillä ei vain jaksa raahautua kauppaan, mutta kuitenkin kotona olevista varastoista saa maukasta murkinaa aikaiseksi. Tällaisina päivinä on myös hyvä heittää reseptivihot nurkkaan ja yhdistellä raaka-aineita ja makuja oman mielen mukaan. Itse olen ajatellut asiaa niin, että jos käytän raaka-aineita joista jokaisesta pidän, ei lopputulos voi olla paha.
Muutamat asiat kuitenkin mielestäni pelastavat ruuan kuin ruuan tällaisina päivinä. Ensimmäinen on uuni. Voit yhdistellä mitä vain (tai no, melkein mitä vain), laittaa ne uunivuokaan, kaataa päälle munamaitoa ja laittaa sörsselin uuniin. Munamaito on toinen, se tekee uuniruokiin mukavan koostumuksen. Joten kananmunia on aina hyvä olla olemassa. Itse käytän hylamaitoa, joka säilyy huoneenlämmössä, niin sitäkin on aina kotona. Munamaidon voi tehdä myös ruokakermasta, se kun säilyy pidempään varalla jääkaapissa kuin tavallinen maito. Ja kolmas on tottakai mausteet. Jos osaat yhtään ajatella mikä maku voisi sopia minkäkin kanssa, niin hyvää tulee! :) Ja ihan perusmausteilla, kuten suola ja pippuri, pääset jo pitkälle.
"Mitä kaapista löytyy" -päivät ovat myös taloudellisesti ajateltuna hyödyllisiä. Sen sijaan, että lähdet kauppaan ostamaan uutta, voit käyttää kotoa vanhat ensin pois. Eihän se haittaa, jos jotakin tiettyä ruokaa varten jokin puuttuu. Mitä luultavimmin sen voi korvata tai jättää pois, tai sitten voikin tehdä ihan jonkun muun aterian :)
Itse käytän muutenkin hirveän vähän reseptejä kokkaillessa, ennemminkin sitten leivonnassa. En ole vielä löytänyt yhtäkään ruokaohjetta, jota en jotenkin muuntelisi omanlaisekseni, joten mielummin teen vain omasta päästä. Toki on ruokia joita toistan aina samalla kaavalla, vaikkapa äidiltä opitut kastikkeet. Mutta niissäkin on makuaisti se tärkein tekijä, harvoin mausteita mittailen ;)
Kokkailu ei siis ole kovin hankalaa, jos siihen asennoituu avoimesti ja kokeilumielellä. Ei kaikki ruoat onnistu täydellisesti ekalla yrittämällä, eikä tarvitsekkaan. Siinähän se kiehtovuus onkin, että seuraavalla kerralla voi tehdä jotain toisin ja oppia uutta. Joten nyt kaikki vaan rohkeasti kokkailemaan, hyvää siitä tulee :)
2. maaliskuuta 2011
Keittokärpänen
vettä
4 pientä punajuurta
2 porkkanaa
3 perunaa
250 g saunapalvikinkkua
2 dl spagettia
pussi pakasteherneitä
kasvisliemikuutio
pippuria
4 rkl Creme Bonjour cuisine valk.sip&yrtit
Kuori ja paloittele porkkanat, perunat sekä punajuuret. Laita ne kattilaan kiehumaan ja lisää sekaan kasvisliemikuutio. Jos tahdot, ota kinkkuun vähän väriä pannulla ja mausta se pippurilla. Kinkun voi myös laittaa suoraan keittoon, kun kasvikset ovat kypsiä. Lisää joukkoon pieneksi katkottu spagetti sekä herneet. Lisäile aina välillä vettä, jos tarvitsee. Kun spagetti on kypsää, lisää Creme Bonjour ja muita mausteita maun mukaan. Tarkista maku ja nauti!
1. maaliskuuta 2011
Viherpeukalointia
Pidän viherkasveista ja kukkasista todella paljon. Mielestäni ne luovat kodikkuutta ja eloisuutta huoneeseen, ja niitä on mukava hoitaa. Jokainen on oma yksilönsä ja ilmoittaa kyllä jos valon määrä on liian vähäinen tai jos kastelu on unohtunut. Meillä kotona on aina ollut paljon viherkasveja, samaten mummulassa. Äidiltä ja mummulta olenkin saanut parhaat vinkit, ja suurin osa kasveistani on juurrutettu heidän kasveistaan.
Näin helmi-maaliskuussa on kasveille oiva aika vaihtaa mullat, niin pääsee kasvukausi hyvin käyntiin. Itse en ole joka kevät multia vaihdellut, vaan joka toinen kevät vaihdan kokonaan ja joka toinen kevät lisäilen pintamultaa. Kasvukaudella (maalis-lokakuu) lisäilen kasteluveteen viikoittain ravinteita sekä välillä aina täytyy vaihdella kasvin paikkaa tai ainakin kääntää ympäri. Ne kun kasvavat valoa kohti, niin eivät mene niin vinoon, kun aina välillä kääntää kasvin. Kesällä täytyy myös varoa, ettei kasvit ole ikkunalla suorassa auringonpaisteessa liikaa, tällöin lehdet saattavat kuivua ja pudota pois.
Tässä muutamia vinkkejä, miten mullan vaihto sujuu vaivattomasti ja kasvia vahingoittamatta :)
- Kastele kasvia reilusti ennenkuin irroitat sen ruukusta. Kosteana multa lähtee paremmin irti.
- Vaihda aina isompaan ruukkuun, jos entinen on käynyt ahtaaksi. Näin juuret saavat tilaa ympärilleen ja kasvi pääsee kasvamaan paremmin.
- Ota kevyesti kädellä suurin multapaakku pois juuristosta ja juurien välistä, varo kuitenkin katkomasta juuria. Älä asettele juuria ruukun pohjalle, vaan anna niiden mennä niinkuin menevät. Jos juuret alkavat ruukun pohjalla kiertää kehää, saattaa kasvu loppua.
- Laita ruukun pohjassa olevan reiän päälle pieni kivi, pala hajonnutta saviruukkua tai sanomalehteä.
- Pohjalle vähän uutta multaa, kasvi sinne ja painelet sivulle multaa niin, että kasvi on jämäkästi eikä pääse kaatumaan. Pinnalle kannattaa jättää vähän multaa, jota ei ole paineltu kovin tiukasti.
Alla kuvia omista kasveistani. Viherkasveja löytyy kaksitoista kappaletta ja kukkivia koristekasveja kuusi. Jos joku tunnistaa jonkun, minkä nimeä en tiedä, niin olisi iloinen jos kertoisit sen minulle :) (pahoittelen, että kuvat ovat vähän huonoja, en ehtinyt päivänvalossa kaikkia kuvaamaan, ja salamalla tuli vähän kökköjä kuvia..)
Tämän nimeä en tiedä. Olen saanut sen jokunen vuosi sitten ja se on aina ollut suht saman kokoinen. Kerran se jo meinasi kuolla, kun oli vähän pimeässä paikassa, mutta ikkunalle päästyään virkistyi.
Indiskasta ostettuun purkkiin sain suloisesti istutettua neljä Paavalinkukkaa (SaintPaulia). En tiedä mitä ne tuollaisesta yhteiselosta pitävät, mutta onneksi eivät olleet kovin kalliita.. :)
Enkelinsiiven (toiselta nimeltään Lyyraviikuna) sain viime keväänä mummultani. Se on minusta todella kaunis ja nimensä mukainen, kun nuo lehdet muodostuvat siipien muotoon.
Tämän nimeä en myöskään tiedä. Näin sen viime keväänä yhdessä kukkakaupassa, ja minusta se oli äärettömän suloinen. Korkeutta on vuodessa tullut huimasti, se oli aika pieni kun sen ostin..
Pikkuinen Saniainen :)
Juoru eli Kolmiokukka on yksi suosikkejani. Pidän kasveista, jotka kasvavat runsaaksi ja roikkuva muoto on minusta kaunis.
Toinen ehdoton suosikkini on tuo Kultaköynnös. Kerran sain sen kasvamaan oikein pitkäksi, mutta mummuni kehotti välillä aina katkasemaan sitä. Jos se pääsee liian pitkäksi, ei se jaksa enää pitää koko vartta elossa, vaan kuolee vähitellen. Niinpä olen aina näin keväisin vähän katkonut niitä. Juoruja ja kultaköynnöksiä löytyy molempia kaksi :)
Piikikäs Kaktus :) Se on oudosti alkanut kasvattaa kapeaa yläosaa....
Fiikus eli kumipuu. Aivan ihana :)
Ja viimeisenä Traakkipuu, toiselta nimeltään Lohikäärmepuu :)
Minusta olisi aivan ihanaa jos olisi pieni takapiha, tai edes parveke, jonne saisi aina kesäisin kaikkia ihania kukkia :)