Teimme äidin kanssa sunnuntaipäivälliseksi kaalikääryleitä. En ollut ennen niitä tehnyt, joten oli kiva oppia. Voisi joskus näitä vaikka kaverille tehdä :) Minulla on jo pikkutytöstä asti ollut sellainen tapa, että avaan kääryleen ja syön vain täytteen. En pidä kaalin mausta, vaikka tuoksu onkin mahtava kun ne uunissa muhivat. Tästä syystä meillä ei myöskään laiteta täytteeseen kaalia, niinkuin jossain ohjeissa sanotaan. Joku saattaa nyt hämmästellä, että miksi niitä sitten edes vaivautuisi tekemään, mutta miksipä ei? Muut kuitenkin pitävät niistä, ja ruoanlaitto on kivaa, varsinkin silloin kun saa kokkailla muille. Joten kaikki vain kääryleitä rullaamaan! :)
Kaalikääryleet (n. 25-30 kpl)
1 iso kaali (n 2kg)
vettä ja suolaa
Täyte:
1 dl puuroriisiä
3 dl vettä
kasvisliemikuutio
500-800 g jauhelihaa
1 dl korppujauhoja
2 dl kermaa
1 sipuli
1 rkl voita
1 tl suolaa
3 tl soijaa
mustapippuria
meiramia
valkopippuria
Päälle:
siirappia
voinokareitakaalin keitinlientä
Laita vesi kiehumaan kattilaan, johon kaali mahtuu. Kaalin ei tarvitse mahtua kokonaan vedenpinnan alle, vaan sitä voi välillä käännellä. Koverra kaalista kova kanta pois. Lisää kiehuvaan veteen ripaus suolaa ja kaali. Keitä kaali suht kypsäksi, mutta ei liian mössöksi. Keitä riisi, laita keitinveteen kasvisliemikuutio. Laita kulhon pohjalle kerma ja korppujauho. Hienonna ja kuullota sipuli voissa. Lisää korppujauho-kermaseokseen jauheliha, sipulit, riisi sekä mausteet. Sekoita tasaiseksi. Ota kaali kattilasta ja huuhdo kylmän veden alla. Irroita kaalinlehdet varoen, ettei ne mene rikki. Leikkaa lehtien alareunasta kova keskusta pois. Laita täytettä lehden keskelle n. 2 rkl ja rullaa kiinni. Voitele uunivuoka ja laita kääryleet vuokaan saumapuoli alaspäin. Laita vuoan pohjalle hieman kaalin keitinlientä ja kääryleiden päälle siirappia sekä voinokareita. Paista ensin 225 asteessa n. 10 minuuttia ja hiljennä sitten uuni 175 asteeseen. Paista reilu tunti. Tarjoile puolukkasurvoksen kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti