21. elokuuta 2010

Kutistemuovi


Serkku puhui kesällä, että oli kokeillut kutistemuovia. Se kuulosti jännältä, joten marssin askartelukauppaan ja siellähän se muovi minua odotteli! 

Kutistemuovi on piirtoheitinkalvon näköinen läpyskä, toiselta puolelta karkea ja toiselta liukas. Karhealle puolelle voi piirtää ja värittää kuvan, jonka jälkeen se leikataan irti. Kuviosta kannattaa tehdä suhteellisen iso, sillä muovi kutistuu uunissa lähes puolellea (ellei ylikin). Värittämiseen voi käyttää mitä haluaa: puuvärejä, tusseja, liituja... Suositeltavaa on, että värit eivät olisi vesiliukoisia. Itselläni värit ainakin tarttui paistamisen jälkeen vielä sormiin, joten lakkasin ne spray-lakalla. 

Piirretyt ja leikatut kuvat siis uunipellille leivinpaperin päälle ja uuni lämpenemään 120-130 asteeseen. Kun uuni on kuuma, kuvia paistetaan uunin keskitasolla muutama minuutti. Uunin luukusta kannattaa kyttäillä sisään, sillä paistuminen ei kauaa kestä. Paistuessaan muovi kupruilee ja kutistuu. Työ on valmis kun kuviot palautuvat alkuperäiseen muotoonsa. Ota ulos uunista, ja anna jäähtyä. Halutessa voi lakata työt tavallisella tai koholakalla. 

Itse tein nappeja, koruja ja kirjanmerkkejä. Täytyy vielä metsästää jostain korviskoukkuja ja jotain kivaa nauhaa kaulakoruihin. Reiät kannattaa tehdä ennen paistamista paperi rei'ittimellä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti