24. kesäkuuta 2010

Mahtipitko ja muita herkkuja


Tulipa kerrassaan leivottua tänään, huhuh! Juhannukseksi pullapitkoa, sämpylöitä hampurilaisiin, raparperipiirakkaa... Aurinko paahtoi ikkunasta sisälle, uuni kuumotti vielä lisää. Jauhoja siellä täällä ja ilmassa leijailee ihanat tuoksut. Palkitseva urakka, mikä onkaan parempaa kuin uunituore pulla? :-) Alla ohjeita ja kuvia, olkaatten hyvät. Mukavaa Juhannusta kaikille!



Pullataikina

2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 muna
1/4 tl suolaa 
3/4 dl sokeria
1-3 tl kardemummaa
6-7 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia

Voiteluun kananmunaa ja päälle raesokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva. Lisää muna ja mausteet, sekä suurin osa jauhoista. Sekoita ja lisää jauhoja kunnes taikina on sopivaa. Lopuksi lisää  huoneenlämpöinen margariini ja vaivaa taikinasta kiinteä möhkäle. Anna kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi. Leivo pikkupullia tai pitko, ja paista uunissa 175 asteessa 8-15 min. Oma mahtipitkoni (halkaisija n. 20 cm :D) oli uunissa 25 minuuttia.



Raparperipiirakka

100 g margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl sokeria
1 muna

Päälle

Raparperia, marjoja, omenalohkoja yms.

Täyte

2dl kermaviili
1tl vaniljasokeria
1-2 tl kardemummaa
0,5 dl sokeria
1 muna


Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Toisessa kulhossa vatkaa sokeri ja margariini vaahdoksi. Sekoita joukkoon muna ja jauhoseos. Painele taikina piirakkavuokaan ja päälle raparperit ja oman maun mukaan voi ripotella sokeria. Sekoita täyte ja kaada piirakan päälle. Paista uunissa 175 asteessa 15-20 minuuttia. 


Sämpylätaikina (3 isoa hampurilaissämpylää)

2 dl maitoa
25 g hiivaa
3/4 tl suolaa 
0,5 tl sokeria
1-2 dl raastettua porkkanaa
2 dl hiivaleipäjauhoja
2-3 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva. Lisää mausteet, porkkana, hiivaleipäjauhot sekä puolet venhäjauhoista. Sekoita ja lisää tarpeen mukaan vehnäjauhoja. Lopuksi öljy ja vaivaa tasaiseksi. Anna kohota, leivo kolme samankokoista sämpylää ja paista 175 asteessa 10-15 minuuttia. 




Tässä vielä kuva kukkakimpusta, jonka ostin juhannukseksi. Mukava piristys! :-)



1 kommentti:

  1. Hei!
    Bongasin tään blogin sattumalta ja sinulla on kiva blogi,tulen uudemman kerran käymään täällä.:) Mahtava pitko,kauniita kukkia!
    Hyvää Juhannusta!

    VastaaPoista